ТЕЛЕФОН НА КЛИЕНТА
0700 800 30

Меню
Меню
5 неща, нужни за правилния избор на ламиниран паркет

Aug/18/2020

5 неща, нужни за правилния избор на ламиниран паркет

Позната ли Ви е фразата “Отделих толкова пари, а сега ще трябва да го заменя с нов”? Независимо за какво се отнася, често всеки от нас чува хората да се оплакват от погрешни инвестиции. Това обаче не се случва по тяхна вина. 

В тази статия от поредицата ни, неслучайно нареченаКак да спестим?”, сме си поставили за цел да покажем на своите читатели как да спестят при покупка, поддръжка, монтаж или редене на ламиниран паркет, както и при неговата подмяна или ремонт. Заедно с нашите експерти предварително Ви поднасяме най-важната информация, за да бъдете уверени във вземането на изгодни решения

Статията съдържа следните подзаглавия:

 1. Как да изберем ламинат?
  1. Как да изберем дебелина на дъската?
  2. Какво е AC-рейтинг и коя стойност е най-подходяща за целите Ви?

 2. Какво трябва да знаем преди да монтираме?
  1. Какви са начините на монтиране?
  2. Какви са различните видове фуги?
  3. Кои са инструментите, които ще са Ви нужни?

За да си направим правилна равносметка относно това как можем да спестим пари, първо трябва внимателно да разгледаме разходите по един ремонт или закупуването на даден продукт. При подобно начинание всеки човек е засегнат от поне един от следните разходи:

 • Разходи за майстор, който да извърши ремонта/монтажа или закупуване на нужната техника/инструменти, за да можем успешно сами да се справим с това.

Окей. А как да спестим пари? 

Като една от най-бързо развиващите се компании в бранша, ние имаме възможността да работим с големи количества собствен внос на продукти от множество сертифицирани заводи, като тези марки паркети при нас са Rezult и De‘Home. По този начин предоставяме на клиентите си високо качество на постоянно ниски цени и гарантираме, че ще намерят #ВсичкоОтЕдноМясто

Цената е основен фактор, но далеч не представлява единствената Ви възможност да спестите пари. Прочетете статията докрай за още начини, чрез които може да пестите за Вас и Вашето семейство, докато превръщате дома си в райско кътче.

Е, това което бихме могли да направим по темата, е на първо място да си зададем следните въпроси:

 • В: От какво имам нужда? 
 • О: В много от случаите ние лично предпочитаме да смятаме в дългосрочен план. Какво точно значи това? Някои продукти ни струват скъпо днес, но във времето се доказват като инвестиция с добра възвращаемост, тъй като с тях спестяваме от поддръжка или ремонт. 

Когато избирате, Ви съветваме да имате предвид, че в даден момент евтин ламинат може да Ви излезе неколкократно по-скъпо

 • В: Мога ли да се справя сам или предпочитам да се доверя на професионалист в сферата?
 • О: Отговорът на този въпрос трябва да бъде изяснен, защото Ви предпазва от това да попаднете в ситуация, в която сте загубили време, повредили сте определен продукт и ще трябва да се свържете с професионалист. 

Не се притеснявайте - всичко, което по-долу сме описали, ще може да направите и сами.

I. Как да изберем ламинат?

Нека започнем съществената част на тази статия като първо разгледаме характеристиките на самата настилка - екологичен и лесен за монтиране топло- и шумоизолатор, той е подходящ за всяка стая във Вашия дом. При правилна поддръжка и експлоатация ще се радвате дълги години на решението да я сложите в дома си. Ламинатът толкова прилича на естествено дърво, че често се бърка с масивен естествен паркет и перфектно пасва на винтидж обзавеждане.

обзавеждане с красив естествен паркет във винтидж стил

На снимката от Карл Солано отгоре виждате естествен паркет, а на снимките отдолу - ламиниран. Кликнете върху дъските, за да ги разгледате.  

снимка на сив ламиниран паркетснимка на кафяв ламиниран паркет

С какво Ви препоръчваме да се съобразите при избора? 

1. Дебелина на дъската.

Масовата дебелина на дъската е от 6 до 12.3 mm. Това е от значение за нейната издръжливост, както и шумо- и топлоизолацията на помещенията, в които ще бъде положена.  

Когато избирате дебелина на ламината, е изключително важно да се съобразите с вратите в помещението. Ако имате такива, предвидете, че паркетът се полага с подложка, която го повдига допълнително. Това може да доведе до нараняване на настилката, тъй като движението на вратата поражда триене. Едно от най-често срещаните решения на този проблем е скъсяването на вратата, като по този начин нейните размери биват напаснати към новата настилка. (А не обратното.)

Дебелината на дъската дава отражение и върху свойствата на паркета като топло- и шумоизолатор. Колкото по-дебела е една дъска, толкова по-добре ще задържа студ/топлина и шум извън помещението. Стига стаята, в която смятате да положите паркета да го позволява, ние Ви съветваме да се ориентирате към възможно по-голяма дебелина на дъската. Това обаче въобще не е единственото, с което трябва да се съобразим при избора на ламинат.

снимка ламиниран паркет в дневна

2. AC-рейтинг - клас на абразивност.

Освен място на експлоатация, паркетите биват разделени и по степента им на абразивоустойчивост:

 • AC1 – за слабо натоварени жилищни помещения като в спалня, например; 
 • AC2 – малко по-устойчива настилка в сравнение с първия клас; 
 • AC3 – за натоварени зони като всекидневна, коридор, трапезария и малки офиси; 
 • AC4 – за помещения с умерено натоварен трафик; 
 • AC5 – за (търговски) помещения с интензивен трафик.

Важно!: - Въпреки ниската си цена, обикновено дъските с абразивен клас AC1 и AC2 не предлагат необходимата издръжливост, което означава, че сравнително бързо Вашият паркет ще загуби стойността си като инвестиция във Вашия дом. Той е настилка с възможност за подмяна на единичен елемент, но за да придадете наново желаното усещане на определено помещение, ще Ви се наложи да го замените цялостно. По този начин първоначалната Ви инвестиция в по-евтин модел се обезсмисля.

В този клип можете да видите как нашите партньори тестват високото качество на подовите настилки. 

 • В: Мога ли да подменя дъска без да демонтирам съседните елементи?
 • О: Да, подмяната на едининични елементи е възможна дори без повторен монтаж на съседните дъски. Въпреки това няма гаранция, че това ще резултира в желаното състояние на подовата Ви настилка. Подобна замяна, при завидно изпълнение, евентуално би била незабележима при по-стар ламинат, но най-вероятно ще бъде видима при чисто нова настилка. Защо ли? Е, съществуват ред причини за това. Старият елемент, например, е видимо по-износен от новия елемент, а при нови дъски се виждат следите от работата по монтажа и т.н..

Повече относно подмяна на единичен елемент можете да прочете в статията на Джеймс Бартън.

снимка на ламиниран паркет и винтидж обзавеждане

Паркетът, както всеки друг продукт, трябва да служи на Вас, а не обратното. Ние от Хипермаркет КРЕЗ предлагаме алтернатива и за тези, които са определили по-нисък бюджет за подови настилки. 

За да понижите разходите по бъдещи ремонти, можете да харесате нашата Фейсбук страница, която ще Ви държи в течение с актуалните промоцииРазгледайте и нашите паркети на промоционални цени.

Съвет: Щом определите за какво натоварване е предвидена подовата настилка, изберете един клас по-устойчива, за да си спестите риска от повреди и износване. Качествените дървени настилки започват от клас на износоустойчивост AC3. 

Не бива да забравяте, че избирайки ламинат за Вашия дом, при монтажа ще са Ви нужни още подложка, первази, тапи и ъгли за первази, аксесоари или розетки.

II. Какво трябва да знаем преди да монтираме?

Според това как се полага, монтирането е разделено на два основни типа - чрез залепване и чрез сглобяване. Освен това също смятаме, че е важно ясно да разграничим видовете фуги на моделите.

1. Какви са начините на монтиране на ламинат?

1.1. Полагане чрез залепване с лепило.

При този тип монтаж отделните части се сглобяват, като връзките помежду им се монтират с бързосъхнещо лепило. Така ламинатът става по-устойчив към влага, но реденето се усложнява сериозно. 

Съвет: Ако сте решили да наложите паркет с подобно сглобяване, Ви съветваме да се обърнете към специалист, който да извърши реденето.

1.2. Полагане чрез сглобяване.

Това е по-опростеният начин за монтиране. При него отделните елементи се сглобяват чрез така наречената клик система. Този тип монтаж е много по-лесен и удобен. Също така позволява лесното заменяне на единични елементи при необходимост, което е още едно сериозно предимство.

Прочетете как сами да монтирате.

2. Различните видове фуги.

2.1. "V-фуга".

Декоративната V-фуга основно се грижи за добрата имитация на естествен паркет. Когато моделът е направен по този начин, се забелязват краищата на отделните елементи. Също така подът остава лесен за почистване, а самата фуга може да бъде допълнително обработена с препарати - така постигате естествен вид и максимална функционалност.  

снимка на кафяв ламиниран паркет с v-фуга

Съвет: Нито един ламинират не е изцяло влагоустойчив, но в него има пресовани дървесни влакна, защитени с лепила и смоли и така той успява да издържи на течности около 3 часа. Най-застрашената част е фугата, оттам най-лесно дъската попива вода и се подува. Когато става въпрос за полагане на паркет в кухня, се препоръчват модели без фуга или фугата да се обработва с восъчен препарат за минимално водопоглъщане.

2.2. С плътно допиране или “клик система”.

Моделите с плътно допиране или така наречената “клик система” имат почти незабележимо пространство между единичните елементи. Те не само изглеждат така, а при минаване с длан върху снадката също не трябва да се усеща голямо разстояние или кривини. Съответно по този начин се създава цялостен вид на подовата настилка.

снимка на ламиниран паркет с плътно допиране

3. Kои са инструментите, които ще са Ви нужни за монтаж на ламиниран паркет?

Инструментите, които ще са Ви нужни за монтаж са електрически прободен трион, гумен чук, прав ъгъл, изтегляща скоба, която е нужна за доброто затваряне на клик системата от страната на стената, както и подложни клинове, които се служат за отдалечаването на паркета от стената.

Знайте, че Вие сами сте дизайнери на собствения си уют и можете да получите като резултат истинско произведение на изкуството, ако се оставите на усета си. Техническите параметри на различните модели съобразете с местоположението и дизайна на обзавеждането, за да получите желания резултат. 

Не всеки ден се подновява подовото покритие и инвестицията е дългосрочна, затова ние искаме да Ви предоставим цялата информация, която ще Ви бъде нужна. Вижте всички наши предложения и изберете внимателно – ще откриете и специални оферти. Очакваме Ви на www.krez.bg или в някой от магазините ни в град Пазарджик! Благодарим Ви за отделеното внимание!


Разгледайте и нашата статия относно редене на ламиниран паркет. 

Ако намирате статията за полезна любезно Ви молим да я споделите с Вашите приятели, което ще от помощ както за тях, така и за нас. Ще се радваме да прочетем в коментарите какво Ви интересува и какво бихте искали да Ви споделим в бъдеще! 

Ако желаете още интересна информация относно ремонти или продукти за дома, градината, строителството, банята или обзавеждане,  харесайте нашата Фейсбук страница, където ще бъдете уведомявани за публикуването на статии като тази, както и за нашите промоции!

Повече относно различните видове ламинат можете да разгледате на страниците на производителя:

Rezult

Kronospan

Kronotex

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

За дома

За дома

5 неща, нужни за правилния избор на ламиниран паркет

5 неща, нужни за правилния избор на ламиниран паркет

Всичко нужно да знаете за избор на ламиниран паркет - ценa, редене, дебелина и клас. Защо евтин ламинат може да Ви излезе скъпо? Четете и пестете - КРЕЗ! Всичко нужно да знаете за избор на ламиниран паркет - ценa, редене, дебелина и клас. Защо евтин ламинат може да Ви излезе скъпо? Четете и пестете - КРЕЗ! 2020-09-14T12:04:00+03:00 5 неща, нужни за правилния избор на ламиниран паркет

<p><span style="font-weight: 400;">Позната ли Ви е фразата &ldquo;Отделих толкова пари, а сега ще трябва да го заменя с нов&rdquo;? Независимо за какво се отнася, често всеки от нас чува хората да се оплакват от </span><span style="font-weight: 400;">погрешни</span> <span style="font-weight: 400;">инвестиции</span><span style="font-weight: 400;">. Това обаче не се случва по тяхна вина.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В тази статия от поредицата ни, неслучайно наречена<em> &ldquo;</em></span><span style="color: #1dc90e;"><i><span style="font-weight: 400;">Как да спестим?</span></i></span><span style="font-weight: 400;">&rdquo;, сме си поставили за цел да покажем на своите читатели как да спестят при покупка, поддръжка, монтаж или редене на </span><span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #000000; text-decoration: underline;"><a href="https://krez.bg/category/laminiran-parket" target="_blank" rel="noopener" title="Ламиниран паркет от КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">ламиниран паркет</span></a></span></span><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #000000;">, както и при неговата подмяна или ремонт.</span> Заедно с нашите експерти предварително Ви поднасяме най-важната информация, за да бъдете уверени във вземането на&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">изгодни</span><span style="font-weight: 400;"> решения<a href="https://krez.bg/page/broshura" title="КРЕЗ Брошура"></a>.&nbsp;</span></p> <p class="text-alignleft">Статията съдържа следните подзаглавия:</p> <ol type="I"> <li class="remove-bold"><span style="font-size: 12pt;">Как да изберем ламинат?</span> <ol> <li class="remove-bold">Как да изберем дебелина на дъската?</li> <li class="remove-bold">Какво е AC-рейтинг и коя стойност е най-подходяща за целите Ви?<br /><br /></li> </ol> </li> <li class="remove-bold"><span style="font-size: 12pt;">Какво трябва да знаем преди да монтираме?</span> <ol> <li class="remove-bold">Какви са начините на монтиране?</li> <li>Какви са различните видове фуги?</li> <li>Кои са инструментите, които ще са Ви нужни?</li> </ol> </li> </ol> <p><span style="font-weight: 400;">За да си направим правилна равносметка относно това как можем да спестим пари, първо трябва внимателно да разгледаме разходите по един ремонт или закупуването на даден продукт. При подобно начинание всеки човек е засегнат от поне един от следните разходи:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #000000;"><a href="https://krez.bg/page/broshura" title="брошура на строителен хипермаркет КРЕЗ" target="_blank" rel="noopener"><span style="font-weight: 400;">Закупуване на продукти.</span></a></span></span></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Разходи за майстор, който да извърши ремонта/монтажа или закупуване на нужната техника/инструменти, за да можем успешно сами да се справим с това.</span></li> </ul> <p class="text-aligncenter"><span style="color: #1dc90e; font-size: 12pt;"><i><span style="font-weight: 400;">Окей. А как да спестим пари?&nbsp;</span></i></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Като една от най-бързо развиващите се компании в бранша, ние имаме възможността да работим с големи количества собствен внос на продукти от множество сертифицирани заводи, като тези марки паркети при нас са <span style="text-decoration: underline; color: #000000;"><a href="https://krez.bg/category/laminiran-parket?vendors=rezult-1477825191" title="Ламиниран паркет Rezult" target="_blank" rel="noopener">Rezult</a></span> и <a href="https://krez.bg/category/laminiran-parket?vendors=dehome" title="Ламиниран паркет De'Home" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #000000;"><span style="text-decoration: underline;">De&lsquo;Home</span></span></a>. По този начин предоставяме на клиентите си високо <a href="https://rezult.pro/quality/" target="_blank" rel="noopener" title="стандарти за качество на Rezult"><span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #000000; text-decoration: underline;">качество</span></span></a> на постоянно ниски цени и гарантираме, че ще намерят <a href="https://krez.bg/" title="КРЕЗ - Всичко от едно място!" target="_blank" rel="noopener"><span style="color: #000000;"><span style="text-decoration: underline;">#ВсичкоОтЕдноМясто</span></span></a>.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Цената е основен фактор, но далеч не представлява единствената Ви възможност да спестите пари. Прочетете статията докрай за още начини, чрез които може да </span><span style="font-weight: 400;">пестите</span><span style="font-weight: 400;"> за Вас и Вашето семейство, докато превръщате дома си в райско кътче.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Е, това което бихме могли да направим по темата, е на първо място да си зададем следните въпроси:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">В: От какво имам нужда?&nbsp;</span></li> <li><span style="font-weight: 400;">О: В много от случаите ние лично предпочитаме да смятаме в дългосрочен план. Какво точно значи това? Някои продукти ни струват скъпо днес, но във времето се доказват като инвестиция с добра възвращаемост, тъй като с тях </span><span style="font-weight: 400;">спестяваме</span><span style="font-weight: 400;"> от поддръжка или ремонт.&nbsp;</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Когато избирате, Ви съветваме да имате предвид, че в даден момент </span><span style="color: #1dc90e;"><i><span style="font-weight: 400;">евтин ламинат</span></i></span><span style="font-weight: 400;">&nbsp;може да Ви излезе </span><span style="color: #cc0402;"><em><span style="font-weight: 400;">неколкократно по-скъпо</span></em></span><span style="font-weight: 400;">.&nbsp;</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">В: Мога ли да се справя сам или предпочитам да се доверя на професионалист в сферата?</span></li> <li><span style="font-weight: 400;">О: Отговорът на този въпрос трябва да бъде изяснен, защото Ви предпазва от това да попаднете в ситуация, в която сте </span><em><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #cc0402;">загубили време</span>, <span style="color: #cc0402;">повредили </span></span></em><span style="font-weight: 400;">сте определен продукт и ще трябва да се свържете</span> <span style="font-weight: 400;">с професионалист.&nbsp;</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Не се притеснявайте - всичко, което по-долу сме описали, ще може да </span><span style="font-weight: 400;">направите</span><span style="font-weight: 400;"> и </span><span style="color: #1dc90e;"><i><span style="font-weight: 400;">сами</span></i></span><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <h2><span style="font-size: 14pt;">I. Как да изберем ламинат?</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Нека започнем съществената част на тази статия като първо разгледаме характеристиките на самата настилка - екологичен и лесен за монтиране топло- и шумоизолатор, той е подходящ за всяка стая във Вашия дом. При правилна поддръжка и експлоатация ще се радвате дълги години на решението да я сложите в дома си. Ламинатът толкова прилича на естествено дърво, че често се бърка с масивен естествен паркет и перфектно пасва на <span style="text-decoration: underline; color: #000000;"><span style="text-decoration: underline;"><a href="https://krez.bg/article/vintidj" target="_blank" rel="noopener" title="Блог статия - Винтидж">винтидж</a></span></span> обзавеждане.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="обзавеждане с красив естествен паркет във винтидж стил" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/blog-parketi-1.png" /></span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;"><cite>На снимката от Карл Солано отгоре виждате естествен паркет, а на снимките отдолу - ламиниран. Кликнете върху дъските, за да ги разгледате.&nbsp;&nbsp;</cite></span></p> <p class="text-center"><span style="font-weight: 400;"><a href="https://krez.bg/product/laminiran-parket-ac4-12-mm" title=" Ламиниран паркет - AC4, 12 mm"><img style="margin: 15px;" alt="снимка на сив ламиниран паркет" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/laminiran-parket-8.jpg" width="250" height="250" /></a><a href="https://krez.bg/product/laminiran-parket-ac3-123-mm-1" title="Ламиниран паркет - AC3, 12.3 mm"><img style="margin: 15px;" alt="снимка на кафяв ламиниран паркет" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/laminiran-parket-4.jpg" width="250" height="250" /></a><br /></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">С какво Ви препоръчваме да се съобразите при избора?&nbsp;</span></p> <h3><span style="font-size: 12pt;">1. Дебелина на дъската.</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Масовата дебелина на дъската е от </span><em><span style="font-weight: 400; color: #cc0402;">6</span></em><span style="font-weight: 400;"> до </span><em><span style="font-weight: 400; color: #1dc90e;">12.3</span></em><span style="font-weight: 400;"> mm. Това е от значение за нейната издръжливост, както и шумо- и топлоизолацията на помещенията, в които ще бъде положена.&nbsp;&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Когато избирате дебелина на ламината, е изключително важно да се съобразите с вратите в помещението. Ако имате такива, предвидете, че паркетът се полага с подложка, която го повдига допълнително. Това може да доведе до нараняване на настилката, тъй като движението на вратата поражда триене. Едно от най-често срещаните решения на този проблем е скъсяването на вратата, като по този начин нейните размери биват напаснати към новата настилка. (А не обратното.)</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Дебелината на дъската дава отражение и върху свойствата на паркета като топло- и шумоизолатор. Колкото по-дебела е една дъска, толкова по-добре ще задържа студ/топлина и шум извън помещението. Стига стаята, в която смятате да положите паркета да го позволява, ние Ви съветваме да се ориентирате към възможно по-голяма дебелина на дъската. Това обаче въобще не е единственото, с което трябва да се съобразим при избора на ламинат.</span></p> <p><img alt="снимка ламиниран паркет в дневна" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/blog-parketi-2-3.png" /></p> <h3><span style="font-size: 12pt;">2. AC-рейтинг - клас на абразивност.</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Освен място на експлоатация, паркетите биват разделени и по степента им на абразивоустойчивост:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400; color: #cc0402;">AC1</span><span style="font-weight: 400;"> &ndash; за слабо натоварени жилищни помещения като в спалня, например;&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400; color: #cc0402;">AC2 </span><span style="font-weight: 400;">&ndash; малко по-устойчива настилка в сравнение с първия клас;&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400; color: #1dc90e;">AC3</span><span style="font-weight: 400;"> &ndash; за натоварени зони като всекидневна, коридор, трапезария и малки офиси;&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400; color: #1dc90e;">AC4</span><span style="font-weight: 400;"> &ndash; за помещения с умерено натоварен трафик;&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400; color: #1dc90e;">AC5</span><span style="font-weight: 400;"> &ndash; за (търговски) помещения с интензивен трафик.</span></li> </ul> <p><span style="color: #1dc90e;"><b><i>Важно!:</i></b></span><b> - </b><span style="font-weight: 400;">Въпреки </span><span style="font-weight: 400;">ниската</span><span style="font-weight: 400;"> си </span><span style="font-weight: 400;">цена</span><span style="font-weight: 400;">, обикновено дъските с абразивен клас AC1 и AC2 не предлагат необходимата издръжливост, което означава, че сравнително бързо Вашият паркет ще </span><span style="font-weight: 400;">загуби стойността</span><span style="font-weight: 400;"> си като инвестиция във Вашия дом. Той е настилка с възможност за подмяна на единичен елемент, но за да придадете наново желаното усещане на определено помещение, ще Ви се наложи да го </span><span style="font-weight: 400;">замените цялостно</span><span style="font-weight: 400;">. По този начин първоначалната Ви </span><span style="font-weight: 400;">инвестиция</span><span style="font-weight: 400;"> в</span><em><span style="font-weight: 400; color: #1dc90e;"> по-евтин</span></em><span style="font-weight: 400;"> модел се</span> <span style="font-weight: 400;"><em><span style="color: #cc0402;">обезсмисля</span></em>.</span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;"><em><span><span style="color: #1dc90e;">В този <span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #000000;"><a href="https://www.youtube.com/watch?v=6v4Mfyl64kk" title="Тестване на качество на ламинат Rezult" target="_blank" rel="noopener">клип</a></span></span> можете да видите как нашите партньори тестват високото качество на подовите настилки.</span>&nbsp;</span></em></span></p> <ul> <li><span style="font-weight: 400;">В: Мога ли да подменя дъска без да демонтирам съседните елементи?</span></li> <li><span style="font-weight: 400;">О: Да, подмяната на едининични елементи е възможна дори без повторен монтаж на съседните дъски. Въпреки това няма гаранция, че това ще резултира в желаното състояние на подовата Ви настилка. Подобна замяна, при завидно изпълнение, евентуално би била незабележима при по-стар ламинат, но най-вероятно ще бъде видима при чисто нова настилка. Защо ли? Е, съществуват ред причини за това. Старият елемент, например, е видимо по-износен от новия елемент, а при нови дъски се виждат следите от работата по монтажа и т.н..</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Повече относно подмяна на единичен елемент можете да прочете в&nbsp;<span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #000000;"><a href="https://www.quora.com/Can-I-replace-an-inner-piece-of-laminate-flooring-without-redoing-the-adjacent-pieces/answer/James-Barton-129" target="_blank" rel="noopener" title="статия за замяна на единичен елемент ламинат">статията на Джеймс Бартън.</a> </span></span></span></p> <p><img alt="снимка на ламиниран паркет и винтидж обзавеждане" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/blog-tapeti-3-3.png" /></p> <p><span style="font-weight: 400;">Паркетът, както всеки друг продукт, трябва да служи на Вас, а не обратното. Ние от Хипермаркет КРЕЗ предлагаме алтернатива и за тези, които са определили </span><span style="font-weight: 400;">по-нисък бюджет</span><span style="font-weight: 400;"> за подови настилки.&nbsp;</span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-size: 12pt;"><span style="color: #1dc90e;"><em><span style="font-weight: 400;">За да </span><span style="font-weight: 400;">понижите</span><span style="font-weight: 400;"> разходите по бъдещи ремонти, можете да харесате нашата Фейсбук страница, която ще Ви държи в течение с </span><span style="text-decoration: underline; color: #000000;"><span style="font-weight: 400;"><a href="https://krez.bg/page/sale" title="Промоциите на КРЕЗ" target="_blank" rel="noopener">актуалните промоции</a></span></span></em><span style="font-weight: 400;"><span><em>.&nbsp;</em></span><em>Разгледайте и нашите </em></span></span><span style="color: #1dc90e;"><span style="font-weight: 400;"><em><span style="text-decoration: underline; color: #000000;"><a href="https://krez.bg/category/laminiran-parket?sale=yes" title="паркети на промоционални цени на КРЕЗ">паркети на промоционални цени</a></span>.</em></span></span></span></p> <p><span style="color: #1dc90e;"><b><i>Съвет:</i></b></span><span style="font-weight: 400;"> Щом определите за какво натоварване е предвидена подовата настилка, изберете един клас по-устойчива, за да си </span><span style="font-weight: 400;">спестите</span><span style="font-weight: 400;"> риска от </span><span style="font-weight: 400;">повреди</span><span style="font-weight: 400;"> и </span><span style="font-weight: 400;">износване</span><span style="font-weight: 400;">. Качествените дървени настилки започват от клас на износоустойчивост AC3.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Не бива да забравяте, че избирайки ламинат за Вашия дом, при монтажа ще са Ви нужни още подложка,&nbsp;</span>первази, тапи и ъгли за первази, аксесоари или розетки<span style="font-weight: 400;">.</span></p> <h2 class="remove-bold"><span style="font-size: 14pt;"><strong>II. Какво трябва да знаем преди да монтираме?</strong></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Според това как се полага, монтирането е разделено на два основни типа - чрез залепване и чрез сглобяване. Освен това също смятаме, че е важно ясно да разграничим видовете фуги на моделите.</span></p> <h3>1. Какви са начините на монтиране на ламинат?</h3> <h4>1.1. Полагане чрез залепване с лепило.</h4> <p><span style="font-weight: 400;">При този тип монтаж отделните части се сглобяват, като връзките помежду им се монтират с бързосъхнещо лепило. Така ламинатът става </span><span style="font-weight: 400; color: #1dc90e;">по-устойчив към влага</span><span style="font-weight: 400;">, но реденето се </span><span style="font-weight: 400; color: #cc0402;">усложнява</span><span style="font-weight: 400;"> сериозно.&nbsp;</span></p> <p><span style="color: #1dc90e;"><b><i>Съвет: </i></b></span><span style="font-weight: 400;">Ако сте решили да наложите паркет с подобно сглобяване, Ви съветваме да се обърнете към специалист, който да извърши реденето.</span></p> <h4>1.2. Полагане чрез сглобяване.</h4> <p><span style="font-weight: 400;">Това е по-опростеният начин за монтиране. При него отделните елементи се сглобяват чрез така наречената клик система. Този тип монтаж е много по-лесен и удобен. Също така позволява лесното </span><span style="font-weight: 400;">з</span><span style="font-weight: 400;">аменяне на единични елементи</span><span style="font-weight: 400;"> при необходимост, което е още едно сериозно предимство.</span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="color: #1dc90e; font-size: 12pt;"><span style="font-weight: 400;"><i>Прочетете как сами да <a href="https://krez.bg/article/burzo-i-lesno-montirane-na-laminiran-parket" target="_blank" rel="noopener" title="статия за монтиране на ламинат в няколко лесни стъпки"><span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #000000; text-decoration: underline;">монтирате</span></span></a></i><i>.</i></span></span></p> <h3 class="text-alignleft">2. Различните видове фуги.</h3> <h4 class="text-alignleft">2.1. "V-фуга".</h4> <p><span style="font-weight: 400;">Декоративната V-фуга основно се грижи за добрата имитация на естествен паркет. Когато моделът е направен по този начин, се забелязват краищата на отделните елементи. Също така подът остава лесен за почистване, а самата фуга може да бъде допълнително обработена с препарати - така постигате естествен вид и </span><span style="font-weight: 400;">максимална функционалност.&nbsp;&nbsp;</span></p> <p><img alt="снимка на кафяв ламиниран паркет с v-фуга" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/blog-parketi-4.png" /></p> <p><span style="color: #1dc90e;"><b><i>Съвет: </i></b></span><span style="font-weight: 400;">Нито един ламинират не е изцяло влагоустойчив, но в него има пресовани дървесни влакна, защитени с лепила и смоли и така той успява да издържи на течности около 3 часа. Най-застрашената част е фугата, оттам най-лесно дъската попива вода и се подува. Когато става въпрос за полагане на паркет в кухня, се препоръчват модели без фуга или фугата да се обработва с восъчен препарат за минимално водопоглъщане.</span></p> <h4>2.2. С плътно допиране или &ldquo;клик система&rdquo;.</h4> <p><span style="font-weight: 400;">Моделите с плътно допиране или така наречената &ldquo;клик система&rdquo; имат почти незабележимо пространство между единичните елементи. Те не само изглеждат така, а при минаване с длан върху снадката също не трябва да се усеща голямо разстояние или кривини. Съответно по този начин се създава цялостен вид на подовата настилка.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="снимка на ламиниран паркет с плътно допиране" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/blog-parketi-5.png" /></span></p> <h3>3. Kои са инструментите, които ще са Ви нужни за монтаж на ламиниран паркет?</h3> <p><span style="font-weight: 400;">Инструментите, които ще са Ви нужни за монтаж са електрически </span><span style="text-decoration: underline; color: #000000;"><a href="https://krez.bg/products?search=%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%BD" title="Купи прободен трион от КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">прободен трион</span></a><span style="font-weight: 400;">, </span><a href="https://krez.bg/products?search=%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D1%87%D1%83%D0%BA" title="Купи чук от КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">гумен чук</span></a><span style="font-weight: 400;">, </span><a href="https://krez.bg/products?search=%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2+%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D0%BB" title="Купи прав ъгъл от КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">прав ъгъл</span></a></span><span style="font-weight: 400;">, изтегляща скоба, която е нужна за доброто затваряне на клик системата от страната на стената, както и подложни клинове, които се служат за отдалечаването на паркета от стената.</span><span style="font-weight: 400;"><br /></span><span style="font-weight: 400;"><br /></span><span style="font-weight: 400;">Знайте, че Вие сами сте дизайнери на собствения си уют и можете да получите като резултат истинско произведение на изкуството, ако се оставите на усета си. Техническите параметри на различните модели съобразете с местоположението и дизайна на обзавеждането, за да получите желания резултат.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Не всеки ден</span><span style="font-weight: 400;"> се подновява подовото покритие и </span><span style="font-weight: 400;">инвестицията</span><span style="font-weight: 400;"> е дългосрочна, затова ние искаме да Ви предоставим цялата информация, която ще Ви бъде нужна. Вижте всички наши <span style="text-decoration: underline; color: #000000;"><a href="https://krez.bg/category/laminiran-parket" title="Купи онлайн ламиниран паркет от КРЕЗ">предложения</a></span> и изберете внимателно &ndash; ще откриете и специални оферти. Очакваме Ви на </span><a href="http://www.krez.bg" title="Онлайн магазин на КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;"><span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #000000; text-decoration: underline;">www.krez.bg</span></span></span></a><span style="font-weight: 400;"> или в някой от магазините ни в град Пазарджик! Благодарим Ви за отделеното внимание!</span></p> <hr /> <p class="text-aligncenter"><span style="font-size: 12pt; color: #1dc90e;"><em><span style="font-weight: 400;">Разгледайте и нашата статия относно <span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #000000;"><a href="https://krez.bg/article/burzo-i-lesno-montirane-na-laminiran-parket" title="как да наредим ламиниран паркет">редене</a></span></span> на ламиниран паркет.</span></em><em><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></em></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако намирате статията за полезна любезно Ви молим да я споделите с Вашите приятели, което ще от помощ както за тях, така и за нас. Ще се радваме да прочетем в коментарите какво Ви интересува и какво бихте искали да Ви споделим в бъдеще!&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако желаете още интересна информация относно ремонти или продукти за дома, градината, строителството, банята или обзавеждане,&nbsp; харесайте нашата Фейсбук страница, където ще бъдете уведомявани за публикуването на </span><a href="https://krez.bg/blog" title="Блога на КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;"><span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #000000; text-decoration: underline;">статии</span></span></span></a><span style="font-weight: 400;"> като тази, както и за нашите </span><span style="text-decoration: underline; color: #000000;"><a href="https://krez.bg/page/sale" title="Актуални промоции на КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;"><span style="color: #000000; text-decoration: underline;">промоции</span></span></a></span><span style="font-weight: 400;">!</span></p> <p>Повече относно различните видове ламинат можете да разгледате на страниците на производителя:</p> <p><span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #000000; text-decoration: underline;"><a href="https://rezult.pro/" title="Rezult страница на производител">Rezult</a></span></span></p> <p><span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #000000; text-decoration: underline;"><a href="https://bg.kronospan-express.com/bg" title="Kronospan страница на производител">Kronospan</a></span></span></p> <p><span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #000000; text-decoration: underline;"><a href="https://www.kronotex.com/laminate-flooring-0008163044.html" title="Kronotex страница на производител">Kronotex</a></span></span></p>

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“. Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки