Здравейте,
може да изберете как да се свържете с нас:

ТЕЛЕФОН НА КЛИЕНТА
0700 800 30

Меню
Меню
Как да изберем правилния килим?

01.09.2021 03:55 pm

Как да изберем правилния килим?

Килимът е изключително важна част от декорацията на Вашия дом. При избора на килим трябва да отделим специално време и внимание, защото освен визуална, той изпълнява и практическа функция.

Един нов килим може да внесе невероятен уют не само в помещението, в което е позициониран, но и в целия Ви дом.

Независимо дали ще се спрете на приветлив и топъл дизайн, класически и изчистен, или пък такъв с удивителни шарки, то сигурното е едно - всяка стая заслужава идеално пасващ килим.

Именно поради тази причина има няколко аспекта, с които трябва да се съобразим при избора на килим:

  • Да се съобразим с пространството, с което разполагаме;
  • Да се съобразим с материала, от който е изработен килимът;
  • Да се съобразим с цялостния интериор на стаята – цветовете на мебелите и стените.

Големината на килима спрямо пространството в стаята

Когато говорим за пространство в стаята, първото абсолютно задължително правило е стаята да "диша". Така да съчетаем мебелите с големината на килима, че да не се получава претрупване. Не трябва да слагаме голям килим в малка или средноголяма стая, само защото ни пасва материята или принта ни харесва. Важно е първо да подредим мебелите в стаята и след това да изберем размера на килима.

Препоръчително е в по-просторно помещение килимът да бъде под предните крака на мебелите – било то краката на дивана, столове, фотьойли или холната гарнитура. Позициониран така, килимът създава уютна зона, без да се отделя от останалата част на помещението.

Избор на материалa, от който е изработен килимът

Когато сме определили размерa на килима спрямо разположението на мебелите и пространството, което имаме, тогава трябва да помислим за материалa, от който е изработен килимът.

Изборът на материя първо трябва да бъде съобразен с типа помещение – например, когато става въпрос за всекидневна или детска стая, където се очаква да се стъпва по-интензивно, е по-добре да се избере килим с къси влакна. Подобен тип килими са по-устойчиви на износване.

Мястото в стаята, където движението не е толкова интензивно, може да позволи избор на килим с дълги влакна. Подобен тип килими, освен че създават топлина, уют и мекота при допир, са и шумоизолиращи.

Стилът и видът на всеки килим се определя от начина, по който се тъче, усуква и изрязва.

Килимите с рязана нишка и с бримки са основните два вида на пазара днес. Всички останали, които ще срещнете, са техни разновидности.

1. Вълнени килими

Първият тип килими, на които ще се спрем, са класическите вълнени килими. Те са най-елегантния вид килими поради факта, че са изработени от 100% естествени материали. Те са предпочитани поради няколко причини: притежават естествено терморегулиращо свойство и са добър изолатор, което ги прави изключително подходящи, когато имате малко дете. Благодарение на естествените материали, от които са изработени и съответно късите влакна, вълнените килими са издръжливи откъм износване и в същото време лесни за почистване и поддръжка. Избирайки такъв килим, Вие ще внесете луксозен и модерен завършек на интериора.

Друго важно предимство на вълнения килим е способността на вълната да абсорбира водната пара и така килимът може да се превърне в регулатор на климата в помещението.

Поради изключително мекия вид, килимите от този тип са предпочитани от семейства с деца и заради способността им за възвръщане на формата след натиск.

Много важно е обаче, преди да се спрете на подобен тип килим, да бъдете сигурни, че не сте алергични към вълна.

2. Полиестерни килими

Другият тип килими според материята от която са изработени, е „рошавият“ килим, тип „шаги“. Този тип килими са меки, изчистени и са подходящи за всяка зона на дома.

Основният материал, от който са изработени, е полиестер. Благодарение на високоизрязаната нишка, те са устойчиви на петна и са лесни за почистване.

Не са препоръчителни за помещения, в които се отглеждат домашни любимци, защото здравината на килима зависи от нивото на усукване на нишките. Слабото усукване може да доведе до разплитане, което може да бъде предизвикано от домашните любимци.

Този вид е бюджетен, често срещан на пазара и е един от най-предпочитаните за всички помещения на дома Ви.

3. Акрилни килими

Полипропиленовите или още наричани акрилните килими се отличават с гъста и здраво усукана прежда. Това ги прави по-тежки, но в същото време изключително меки на допир.

Нишката при тях е по-къса от тази при „рошавите“ килими, което позволява да бъдат поставяни и в по-натоварени помещения. Основно предимство при тях е, че се почистват лесно, трудно се замърсяват и не избеляват от слънчевата светлина.

Акрилните килими като цяло имитират тези, изработени от вълна, но са по-бюджетни и устойчиви на влага. Сред един от най-качествените акрилатни килими се слави този, изработен от тайвански акрил.

Ако се спрете на полипропиленов килим за дома си, е добре да знаете, че понякога има нужда този тип килими да се третират с препарати, които да ги правят антистатични.

4. Кожени килими 

Все пак символът на класа и стил остават кожените килими, които придават силна индивидуалност на интериора, поради факта, че са рядко срещани. Те нямат стандартна форма, защото са изработени от парчета кожа. Често срещани са закачени на стените като част от интериора или ако бъдат използвани като подова настилка, то комбинацията им с друг килим е характерна.

Цвят на килима – интериор и обзавеждане

Когато вече сте избрали големината и материала, от който да е изработен килимът, следва да се спрете и на цветовете.

Често използван трик, който ще споделим с Вас, е техника, при която, когато избирате цвят на килима, трябва да имате предвид, че неутралните и светли нюанси, дори и бялото, карат възприятията ни да отчитат малката стая като доста по-голяма и просторна.

Дори и да е всеобщо прието, че тъмните цветове не внасят свежест, добре е да знаете, че по-тъмен килим, в т.ч. и черен, поставен в по-голяма стая, като хол например, създава приветлива и топла атмосфера.

Друга препоръка по отношение избора на цвят на килима е, че ако помещението е едноцветно, то можете да поставите по-разчупен килим – с фигурки и различни шарки.

Ако килимът е в няколко цвята, то препоръчително е вторият цвят в него да е съчетан с дивана, а третият с възглавници или завеси. Добре  е, ако холната Ви гарнитура е в шарена тапицерия или дамаска, да изберете едноцветен килим.


Все пак добре е, когато избирате килим за дома си, винаги на първо място да мислите за прекрасното време, което ще прекарате около него и уютът, който създадете за себе си и семейството си. Всичко останало е въпрос на индивидуален вкус и креативни ни решения, които не винаги съвпадат с определени правила или препоръки.

A освен съветите, които споделихме с Вас за избор на килим, то ние от Хипермаркет КРЕЗ сме насреща и с готови решения и богато разнообразие от модели, размери и цветове/десени, за да посрещнете модерно и уютно есента и идващата зима.

Така например, когато става въпрос за избор на килим за всекидневната Ви стая, то може да се доверите на нашите полиестерни клими тип "Шаги" на марката DeHome и по-специално моделите ни Toronto и Zagreb, собстена марка на магазин КРЕЗ. По този начин освен, че ще си гарантирате килим с високо качество, то със сигурност ще бъде на консурентна и достъпна цена.

КРЕЗ може да Ви помогне и с избора на полипропиленов килим, като отново Ви приветстваме да се доверите на марката DeHome и моделите ни Verona, Oslo, Sydney и много други видове.

При нас може да намерите килими с невероятни десени за детската стая на Вашето дете или ако искате да добавите лукс и неповторимост на хола си с кожени килими.

Заповядайте в КРЕЗ и ние ще Ви помогнем изборът на клими да се превърне в едно приятно изживяване, в същото време с щипка вкус и изтънченост.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

За дома

За дома

Как да изберем правилния килим?

Как да изберем правилния килим?

Хипермаркет КРЕЗ с практични съвети за това как да изберем правилния килим за дома си! Топ предложения за десетки висококачествени модели на супер цени! Хипермаркет КРЕЗ с практични съвети за това как да изберем правилния килим за дома си! Топ предложения за десетки висококачествени модели на супер цени! 2021-09-03T08:44:21+03:00 Как да изберем правилния килим?

<p>Килимът е изключително важна част от декорацията на Вашия дом. При <a href="https://krez.bg/category/kilimi" target="_blank" rel="noopener" title="Хипермаркет КРЕЗ Пазарджик - килими">избора на килим</a> трябва да отделим специално време и внимание, защото освен визуална, той изпълнява и практическа функция.</p> <p>Един нов килим може да внесе невероятен уют не само в помещението, в което е позициониран, но и в целия Ви дом.</p> <p>Независимо дали ще се спрете на приветлив и топъл дизайн, класически и изчистен, или пък такъв с удивителни шарки, то сигурното е едно - всяка стая заслужава идеално пасващ килим.</p> <p>Именно поради тази причина има няколко аспекта, с които трябва да се съобразим при избора на килим:</p> <ul> <li>Да се съобразим с пространството, с което разполагаме;</li> <li>Да се съобразим с материала, от който е изработен килимът;</li> <li>Да се съобразим с цялостния <a href="https://krez.bg/category/interior" title="Хипермаркет КРЕЗ Пазарджик - интериор" target="_blank" rel="noopener">интериор</a> на стаята &ndash; цветовете на мебелите и стените.</li> </ul> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/2.jpg" width="700" height="467" class="aligncenter" /></p> <h2 class="text-aligncenter"><strong>Големината на килима спрямо пространството в стаята</strong></h2> <p>Когато говорим за пространство в стаята, първото абсолютно задължително правило е стаята да "диша". Така да съчетаем <a href="https://krez.bg/category/mebeli" target="_blank" rel="noopener" title="Хипермаркет КРЕЗ, Пазарджик - мебели">мебелите</a> с големината на килима, че да не се получава претрупване. Не трябва да слагаме голям килим в малка или средноголяма стая, само защото ни пасва материята или принта ни харесва. Важно е първо да подредим мебелите в стаята и след това да изберем размера на килима.</p> <p>Препоръчително е в по-просторно помещение килимът да бъде под предните крака на мебелите &ndash; било то краката на дивана, столове, фотьойли или холната гарнитура. Позициониран така, килимът създава уютна зона, без да се отделя от останалата част на помещението.</p> <p><u><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/1.jpg" width="700" height="466" class="aligncenter" /></u></p> <h2 class="text-aligncenter">Избор на материалa, от който е изработен килимът</h2> <p>Когато сме определили размерa на килима спрямо разположението на мебелите и пространството, което имаме, тогава трябва да помислим за материалa, от който е изработен килимът.</p> <p>Изборът на материя първо трябва да бъде съобразен с типа помещение &ndash; например, когато става въпрос за всекидневна или детска стая, където се очаква да се стъпва по-интензивно, е по-добре да се избере килим с къси влакна. Подобен тип килими са по-устойчиви на износване.</p> <p>Мястото в стаята, където движението не е толкова интензивно, може да позволи избор на килим с дълги влакна. Подобен тип килими, освен че създават топлина, уют и мекота при допир, са и шумоизолиращи.</p> <p>Стилът и видът на всеки килим се определя от начина, по който се тъче, усуква и изрязва.</p> <p>Килимите с рязана нишка и с бримки са основните два вида на пазара днес. Всички останали, които ще срещнете, са техни разновидности.</p> <p><strong>1. Вълнени килими</strong></p> <p>Първият тип килими, на които ще се спрем, са класическите <strong>вълнени килими</strong>. Те са най-елегантния вид килими поради факта, че са изработени от 100% естествени материали. Те са предпочитани поради няколко причини: притежават естествено терморегулиращо свойство и са добър изолатор, което ги прави изключително подходящи, когато имате малко дете. Благодарение на естествените материали, от които са изработени и съответно късите влакна, вълнените килими са издръжливи откъм износване и в същото време лесни за почистване и поддръжка. Избирайки такъв килим, Вие ще внесете луксозен и модерен завършек на интериора.</p> <p>Друго важно предимство на вълнения килим е способността на вълната да абсорбира водната пара и така килимът може да се превърне в регулатор на климата в помещението.</p> <p>Поради изключително мекия вид, килимите от този тип са предпочитани от семейства с деца и заради способността им за възвръщане на формата след натиск.</p> <p>Много важно е обаче, преди да се спрете на подобен тип килим, да бъдете сигурни, че не сте алергични към вълна.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/3.jpg" width="700" height="525" class="aligncenter" /></p> <p><strong>2. Полиестерни килими</strong></p> <p>Другият тип килими според материята от която са изработени, е <strong>&bdquo;рошавият&ldquo; килим, тип &bdquo;шаги&ldquo;</strong>. Този тип килими са меки, изчистени и са подходящи за всяка зона на дома.</p> <p>Основният материал, от който са изработени, е <strong>полиестер</strong>. Благодарение на високоизрязаната нишка, те са устойчиви на петна и са лесни за почистване.</p> <p>Не са препоръчителни за помещения, в които се отглеждат домашни любимци, защото здравината на килима зависи от нивото на усукване на нишките. Слабото усукване може да доведе до разплитане, което може да бъде предизвикано от домашните любимци.</p> <p>Този вид е бюджетен, често срещан на пазара и е един от най-предпочитаните за всички помещения на дома Ви.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/4.jpg" width="700" height="372" class="aligncenter" /></p> <p><strong>3. Акрилни килими</strong></p> <p><strong>Полипропиленовите</strong> или още наричани <strong>акрилните килими</strong> се отличават с гъста и здраво усукана прежда. Това ги прави по-тежки, но в същото време изключително меки на допир.</p> <p>Нишката при тях е по-къса от тази при &bdquo;рошавите&ldquo; килими, което позволява да бъдат поставяни и в по-натоварени помещения. Основно предимство при тях е, че се почистват лесно, трудно се замърсяват и не избеляват от слънчевата светлина.</p> <p>Акрилните килими като цяло имитират тези, изработени от вълна, но са по-бюджетни и устойчиви на влага. Сред един от най-качествените акрилатни килими се слави този, изработен от тайвански акрил.</p> <p>Ако се спрете на полипропиленов килим за дома си, е добре да знаете, че понякога има нужда този тип килими да се третират с препарати, които да ги правят антистатични.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/7.jpg" width="700" height="466" class="aligncenter" /></p> <p><strong>4. Кожени килими&nbsp;</strong></p> <p>Все пак символът на класа и стил остават кожените килими, които придават силна индивидуалност на интериора, поради факта, че са рядко срещани. Те нямат стандартна форма, защото са изработени от парчета кожа. Често срещани са закачени на стените като част от интериора или ако бъдат използвани като подова настилка, то комбинацията им с друг килим е характерна.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/8.jpg" width="700" height="437" class="aligncenter" /></p> <h2 class="text-aligncenter">Цвят на килима &ndash; интериор и обзавеждане</h2> <p>Когато вече сте избрали големината и материала, от който да е изработен килимът, следва да се спрете и на цветовете.</p> <p>Често използван трик, който ще споделим с Вас, е техника, при която, когато избирате цвят на килима, трябва да имате предвид, че неутралните и светли нюанси, дори и бялото, карат възприятията ни да отчитат малката стая като доста по-голяма и просторна.</p> <p>Дори и да е всеобщо прието, че тъмните цветове не внасят свежест, добре е да знаете, че по-тъмен килим, в т.ч. и черен, поставен в по-голяма стая, като хол например, създава приветлива и топла атмосфера.</p> <p>Друга препоръка по отношение избора на цвят на килима е, че ако помещението е едноцветно, то можете да поставите по-разчупен килим &ndash; с фигурки и различни шарки.</p> <p>Ако килимът е в няколко цвята, то препоръчително е вторият цвят в него да е съчетан с дивана, а третият с възглавници или завеси.&nbsp;Добре&nbsp; е, ако холната Ви гарнитура е в шарена тапицерия или дамаска, да изберете едноцветен килим.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/9.jpg" width="700" height="466" class="aligncenter" /></p> <hr /> <p>Все пак добре е, когато избирате килим за дома си, винаги на първо място да мислите за прекрасното време, което ще прекарате около него и уютът, който създадете за себе си и семейството си. Всичко останало е въпрос на индивидуален вкус и креативни ни решения, които не винаги съвпадат с определени правила или препоръки.</p> <p>A освен съветите, които споделихме с Вас за избор на килим, то ние от Хипермаркет КРЕЗ сме насреща и с готови решения и богато разнообразие от модели, размери и цветове/десени, за да посрещнете модерно и уютно есента и идващата зима.</p> <p>Така например, когато става въпрос за избор на килим за всекидневната Ви стая, то може да се доверите на нашите полиестерни клими тип "Шаги" на марката <a href="https://krez.bg/category/kilimi?vendors=dehome" target="_blank" rel="noopener" title="Хипермаркет крез - килими DeHome">DeHome</a> и по-специално моделите ни <a href="https://krez.bg/selection/kilimi-toronto" target="_blank" rel="noopener" title="Хипермаркет КРЕЗ - килими ">Toronto</a> и <a href="https://krez.bg/selection/kilimi-zagreb" target="_blank" rel="noopener" title="Хипермаркет КРЕЗ - килими ">Zagreb</a>, собстена марка на магазин КРЕЗ. По този начин освен, че ще си гарантирате килим с високо качество, то със сигурност ще бъде на консурентна и достъпна цена.</p> <p>КРЕЗ може да Ви помогне и с избора на полипропиленов килим, като отново Ви приветстваме да се доверите на марката DeHome и моделите ни Verona, Oslo, Sydney и много други видове.</p> <p>При нас може да намерите килими с невероятни десени за детската стая на Вашето дете или ако искате да добавите лукс и неповторимост на хола си с кожени килими.</p> <p>Заповядайте в КРЕЗ и ние ще Ви помогнем изборът на клими да се превърне в едно приятно изживяване, в същото време с щипка вкус и изтънченост.</p>

, , , , , , , , ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“. Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки