ТЕЛЕФОН НА КЛИЕНТА
0700 800 30

Меню
Меню
Всичко за отоплението с пелетни камини и котли

Sep/14/2020

Всичко за отоплението с пелетни камини и котли

Въпросът за отоплението през зимата засяга всяко едно домакинство извън вечнотоплите кътчета на Земята. Всеки друг избира сам как ще се отоплява според това какво гориво има на разположение, какъв обем трябва да бъде отопляван, какъв е отделеният бюджет, както и собствените съображения относно енергийна консумация и екологичен начин на живот.

Другият основен фактор, с който всеки трябва да се съобрази при подобна инвестиция, са топлинните загуби на сградата, която трябва да бъде отоплявана. За стари и по-зле изолирани и нови, модерни сгради често се различават подходящите отоплителни системи. Изборът на уред или отоплителна система, от своя страна, въобще не е лесен и за щастие не ни се налага да го правим често, в интерес на истината - колкото по-рядко, толкова по-добре. Настанете се удобно и ни оставете този път да Ви запознаем подробно с всичко около пелетните камини и котли.

Особено в Европа изгарянето на пелети в системи с воден топлообменник (водна риза) се използва успешно от дълги години. В тази статия ще обърнем внимание на най-важните според нас предимства и недостатъци на отоплението с пелети в сравнение с други твърди горива, както и ще изтъкнем особености, които трудно се откриват в мрежата. 

В текста отдолу ще намерите информация относно:

 1. Видове пелети 
 2. Предимства
  1. Автоматизиран процес на работа на съоръженията
  2. Спестяване на гориво чрез множество функции
  3. Комфорт и безопасност на самите системи
 3. Недостатъци 
  1. Поддръжка и ремонт на котел или камина
  2. Зависимост от електричество
  3. Шум при работа

1. Видове пелети

Какво всъщност са пелетите и кои характеристики водят до употребата им в подобни системи?

На снимката отдолу можете да видите най-компресираната форма на дървен материал - пелетите. Те имат значително по-високо енергийно отделяне от обикновените дърва за огрев, което позволява на отоплителните тела да произвеждат повече топлина с по-малко материал. Според това как са произведени, те могат да бъдат различни класове, които са показателни за техните свойства като твърдо гориво, но всички пелети имат някои общи черти.

“Какво ще означава това в прав текст?” 

Ето грубо “изчисление”, ако дори може да бъде наречено така. Преди да се съсредоточите в числата - напомняме, че всяко едно от тях силно варира според помещението, което ще бъде отоплявано. Е, с помощта на 1 тон рециклирани дървени гранули можем да произведем енергия колкото при общо изгаряне на тон и половина дървесина, половин тон дизел или ~500 m³ природен газ.

снимка на пелети клас А1

Тези малки дървени цилиндрични зърна са предназначени за изгаряне в различни съоръжения - пелетни камини или котли например. Всъщност, преди да намерят това свое приложение, те са били отпадъчна дървесина от производството на мебели, например. Размерите на самите гранули варират според това в какви съоръжения ще бъдат изгаряни. За отоплението на големи обществени помещения се използват големи котли, в които горят по-едри пелети. Някои пелетни котли разполагат и с възможност за изгаряне на различни горива като например костилки, черупки от орехи и лешници или въглища до определен размер. Пелетната камина PLW11, например, е проектирана да отоплява помещения от 70 до 130 m² и може да работи само с пелети с диаметър от 6 до 30 mm. От друга страна, пелетни котли като този могат да отопляват площ до 200 m² и имат възможност за работа и с други твърди горива.

Важно: За своята отоплителна система използвайте горивото зададено от производителя на отоплителния уред, а ако това са пелети, съобразете класа им с изискванията на производителя. По-подробно сме описали защо в точка “Поддръжка и ремонт”.

2. Предимства на отоплението с пелети

Нека се придържаме към точно този вид гориво и да разгледаме на първо място неговите предимства. Освен висок КПД, те са съпътствани и от много други позитиви, свързани с екология, икономия на пари и време, комфорт при отопление на едно-/дву- или многофамилни къщи и апартаменти от различна големина, както и безопасност и надеждност на уредите, в които горят. За да онагледим възможно най-ясно темата на статията често ще правим сравнения с определени модели пелетни отоплители, за да изтъкнем конкретните ползи, а не просто да нахвърляме няколко общи позитива. Когато цитираме, то нашите източници ще бъдат наръчници на производителя за конкретния модел.

Ползи от изгарянето на пелети:

 • При производството им биват пресовани и разполагат с изключителна плътност. Изгарят бавно и са издръжливи на влага.
 • Изработват се от отпадъчна дървесина - без добавяне на химикали. Екологично чисти са.
 • С помощта на камина или пелетен котел ще забравите за нацепване и изсушаване на дърва, защото пелетите нямат нужда от допълнителна обработка преди изгаряне. Те могат да бъдат изгаряни директно след доставка. 
 • Изгарят почти напълно и отделят минимално количество пепел и сажди.
 • Не изискват голямо пространство за съхранение, трябва само да бъдат съхранявани далеч от влага.

Освен в естеството на самото гориво, използвано за този вид отопление, предимствата се крият и в самите съоръжения. В следващите няколко абзаца разберете какво по-точно носят със себе си пелетните камини и котли, освен топлина и уют във Вашия дом.

Автоматизиран процес на работа

В зависимост от това какъв модел пелетна камина или котел решите да използвате, моделът може да разполага и със система за почти пълно автоматизиране на зареждане, изгаряне на дървения материал, почистване, както и загасяне на огъня. Това от своя страна е несравнимо предимство пред отопление с дърва за огрев, тъй като те изискват не само подготовка, но и допълнителни усилия за поддържане на топлоотдаването в помещението. Някои модели отоплители позволяват както заводски, така и настройки според нуждите на потребителя, които пък позволяват автономна работа за повече от 10 часа, като следващата намеса от страна на ползвателя е да изсипе горивото в бункера.

Ето какво има да ни кажат от Prity относно как се постига автоматизирания процес на работа на Prity PLW18:

Пелетите от бункера, чрез дозиращо устройство състоящо се от мотор-редуктор и шнек, се изсипват през улей в горивна пота, изработена от температуроустойчива легирана стомана, където изгарят в количество по рецепта съответстваща на избраната мощност. Първоначално насипаните пелети след стартиране се затоплят и разпалват автоматично с горещ въздух от електрически реотан – запалка, който след отчитане на устойчив горивен процес се самоизключва. Вентилатор за димни газове засмуква необходимия въздух за качествен горивен процес през топлообменниците и отворите в потата. Количеството на реално преминаващия въздух се измерва перманентно чрез дебитомер. Електронен контролер, с помощта на система от сензори и софтуер сравнява измереното количество постъпващ въздух с предвиденото и го привежда в съответствие чрез управление оборотите на димния вентилатор. Софтуерът е специфично проектиран и настроен за всеки конкретен модел и режим на работа, с цел минимизиране броя на разпалванията и вредните емисии при максимално възможен коефициент на полезно действие за пълно изгаряне. Количеството топлина генерирано от уреда зависи от зададената степен на работа, като се стреми да поддържа постоянна температура на топлоносителя. Периодично се извършва продухване на горивната пота, както и окончателно при изгасване на уреда.

- Техническо описание инструкция за монтаж и експлоатация, www.prity-bg.com.

Също и: 

Работният режим на уреда е автоматичен с управление според зададената степен на модулация и желаната температура на топлоносителя. При желание от потребителското меню може да бъде зададен и контрол по стайна температура на въздуха от външен термостат, включен на мястото на вградения в уреда стаен сензор.

- Техническо описание инструкция за монтаж и експлоатация, www.prity-bg.com.

Повече относно работата и цялостна информация относно камината можете да разгледате в оригиналния наръчник експлоатация и монтаж на Prity, откъдето ние цитирахме предходните ни няколко точки. 

Нека се върнем към автоматичното почистване. Как точно се случва това? Е, някои от модернизираните пелетни уреди за отопление са проектирани така, че самостоятелно да извършват до определена степен следните процеси:

 • Почистване на камерата за сажди - това най-често е възможно благодарение на механизъм за завъртане на камерата за сажди, като по този начин тя сама освобождава изгореното гориво, изсипвайки го в контейнер непосредствено под нея. Колкото и напреднали да стават изобретенията в сферата на отоплението с твърди горива, в определен момент все пак се стига и до човешка намеса. Не се притеснявайте, пелетите представляват материал, който изгаря почти напълно и позволява на системата да се справи с остатъците от работния процес за доста дълъг период от време. При някои такива камини ще Ви се налага да изхвърляте този контейнер веднъж годишно. 
 • Отново благодарение на естеството на самото гориво и отоплителите, в които бива изгаряно, ще Ви се налага да почиствате комините значително по рядко. Тази пелетна камина например има дори и така наречения режим “коминочистач”, който допълнително подпомага комфорта на употреба.

Спестяване на гориво 

Едно от най-значителните предимства, което идва със сложността на пелетните отоплители, е че тяхната функционалност е много по-висока от тази на обикновените камини и котли. Поради следните аспекти на отоплението с точно този тип твърдо гориво, то се отличава като по-рентабилно в дългосрочен план в сравнение с конвенционалния дървен материал. 

 • Благодарение на понякога повече от един датчика, от които се следи температурата на помещението и на газовете в горивната камера, е възможна и автоматичната регулация на топлоотдаването, което от своя страна резултира в по-нисък разход на гориво.
 • Пелетите, както вече Ви споменахме в началото на текста, са сами по себе си изключително калорично гориво. Това в комбинация със системите за контрол на изгарянето води до много висок КПД на уреда. Още веднъж - С един тон от тях ще можете се отоплявате много по-дълго, отколкото с един тон дърва, което значи, че ще Ви е нужно и много по-малко място за съхранение. Тук е важно да отбележим, че по този начин се щади и околната среда, което представлява огромен позитив за всеки, който може да си позволи да прави екологични избори.
 • Функцията седмичен програматор допълнително организира работата на отоплителните тела, за да може да бъдат максимално ефикасни за по-дълги периоди от време, без да се налага допълнителната им настройка. 

Принудително изключване на уреда става с бутона за пуск/стоп от дисплея или автоматично по задание от седмичния програматор. В този режим, подаването на пелети се прекратява, дебита на въздух се увеличава, с цел пълното изгаряне на горивото в камерата.

- Техническо описание инструкция за монтаж и експлоатация, www.prity-bg.com.

Важно: Както ще прочетете в описанието на предлаганите от нас продукти, “разходът на камината при определено топлоотделяне строго зависи от нейната експлоатация и енергийните загуби на помещенията, които тя отоплява. За експертна консултация се свържете с нас на клиентския ни номер: 0700 800 30.Същото е валидно и за пелетните котли, както и за всяко друго отоплително тяло. Трябва да съобразим къде ще бъде поставено отоплителното съоражение и да си направим равносметка дали то ще бъде достатъчно ефикасно, или по-скоро не би се справило със затоплянето на въздуха в помещението.

пелетна камини прити PLW18 енергиен клас

(Цената на изображението е част от временна промоция!)

В точка “4.6 Използвани пелети” на наръчника за експлоатация на Prity PLW18 пише:

Горивото е дървесни пелети ‡6mm/30mm , калоричност 4,8-4,9 кВт.ч/кг, клас ЕN plus А1, съгласно EN14961:2011. От особена важност е качеството на пелетите. Независимо от наличието на сертификат, някои пелети проявяват различни недостатъци при изгаряне: правят повече пепел, шлака (сгурия) в пепелта, ниска ефективност и калоричност. При пелети с повече влага е възможно временно образуване на конденз в смукателната кутия.

- Техническо описание инструкция за монтаж и експлоатация, www.prity-bg.com.

Безопасност

Когато тематизираме конкретно предимствата на отоплението на пелети при всички случаи трябва да споменем и тяхната безопасност, причина за която е устройството на самите системи.

Същите системи за автоматизация, които Ви споменахме малко по-нагоре в статията служат и за обезопасяването на отоплителната тяло. Чрез свеждане човешката намеса до минимум, механизмите сами осигуряват работа и почистване на уреда, което води до много по-нисък риск от възникване на пожар вследствие на човешка грешка. 

При инсталация според нормите и правилата за безопасност на отоплителната система и правилна употреба спрямо на наръчника за експлоатация на определения модел уред се гарантира стопроцентова сигурност на ползване. 
Що се отнася до пелетните камини с воден топлообменник (т. нар. водна риза) PLW11; PLW18; PLW25;PLW35; KPW11; KPW24; PLW18B; PLW25B; PLW35B дори системата да претърпи авария тя ще съобщи със звуков сигнал и съобщение на дигиталния екран, според което Вие ще можете да предприемете нужните мерки, описани в наръчника за експлоатация. 

Повече относно безопасната работа на Вашата отоплителна система можете да прочете в тази статия

3. Недостатъци

Въпреки че дотук най-вероятно всичко Ви е звучало някак перфектно, този вид отопление има и своите недостатъци, които също заслужават Вашето внимание. Тях сме разделили на три основни точки, които ще обхванат негативите му във връзка с поддръжка, ремонт, зависимост от електричество и шум при работа. Както сами следва да разберете, те 

въобще не изискват вземането на каквито и да било скъпи или сложни решения, а където е възможно ние самите сме споменали и как по-точно тези проблеми би могло да бъдат преодоляни.

Поддръжка и ремонт

Като всеки друг механичен уред, този вид отоплители също изискват грижа, за да функционират по начина, по който са проектирани. В съпоставка с конвенционалните камини, тези, които използват дървени гранули, са значително по-сложни. Това дава отражение върху тяхната поддръжка и евентуални ремонти. Важи ли обаче неписаното правило, че колкото по-сложна е една машина, то толкова по-голям е шансът по нея да се появят проблеми? Това, всъщност, не е точно така, ако от потребителя се следват инструкциите за употреба, а производителят отговаря на обещанията за качество.

В общи линии, това което този вид отопление изисква, са честото почистване в няколко елементарни стъпки, а по-сериозното почистване и профилактика на машината се прави веднъж на отоплителен сезон/година. Повече относно почистването на пелетни камини можете да видите във видеата отдолу, които ни показват конкретно как се чисти пелетна камина Prity:

Ежедневно почистване

Почистване след края на отоплителния сезон

Това са аспекти на поддръжката, които не трябва да пропускате или отлагате, защото по този начин бавно, но сигурно се придвижвате към следващата стъпка - ремонт, която не винаги е евтина, отново поради естеството на самото съоръжение. Въпреки това, пълното почистване се извършва по-рядко от при другите камини, дори при някои модели - веднъж годишно, а също така почистването на комините частично може да бъде извършвано при работа на самия пелетен уред в т. нар. режим “коминочистач”.

Зависимост от електричество 

Пелетните отоплители, за разлика от своите по-просто устроени колеги, са зависими и от електричество, което ги прави неподходящи за райони с непостоянно електрическо захранване. Това на пръв поглед звучи ограничаващо, що се отнася до това къде бихте могли да направите съответната инсталация, но за определени пелетни тела е възможно да бъдат снабдени с допълнителен генератор, който да захрани нуждата от ток за правилното функциониране на отоплителя, когато това се наложи, като този генератор бива закупен допълнително. 

Шум

Колкото и удобство да предоставят със себе си пелетните системи, то тази тяхна особеност, която си противоречи с комфорт, е постоянния механичен шум, който те издават по време на работа. Тук обаче пелетните котли са с предимство, защото могат да бъдат поставяни в по-отдалечени, дори специални за тази цел пространства, откъдето шумът няма да достигне Вашите уши, а ще се наслаждавате единствено на постоянната, избрана по Ваше усмотрение, температура на дома.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

За дома

За дома

Всичко за отоплението с пелетни камини и котли

Всичко за отоплението с пелетни камини и котли

Прочетете всичко за отоплението с пелетни камини и котли - какви са предимствата и недостатъците и защо този вид отопление набира популярност. Прочетете всичко за отоплението с пелетни камини и котли - какви са предимствата и недостатъците и защо този вид отопление набира популярност. 2020-09-21T13:20:00+03:00 Всичко за отоплението с пелетни камини и котли

<p><span style="font-weight: 400;">Въпросът за </span><a href="https://krez.bg/category/kamini-i-kotli" target="_blank" rel="noopener"><span style="font-weight: 400;">отоплението</span></a><span style="font-weight: 400;"> през зимата засяга всяко едно домакинство извън вечнотоплите кътчета на Земята. Всеки друг избира сам как ще се отоплява според това какво гориво има на разположение, какъв обем трябва да бъде отопляван, какъв е отделеният бюджет, както и собствените съображения относно енергийна консумация и екологичен начин на живот. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Другият основен фактор, с който всеки трябва да се съобрази при подобна инвестиция, са топлинните загуби на сградата, която трябва да бъде отоплявана. За стари и по-зле изолирани и нови, модерни сгради често се различават подходящите отоплителни системи. Изборът на уред или отоплителна система, от своя страна, въобще не е лесен и за щастие не ни се налага да го правим често, в интерес на истината - колкото по-рядко, толкова по-добре. Настанете се удобно и ни оставете този път да Ви запознаем подробно с всичко около пелетните </span><a href="https://krez.bg/category/peletni-kamini" target="_blank" rel="noopener" title="Пелетни камини | КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">камини</span></a><span style="font-weight: 400;"> и </span><a href="https://krez.bg/category/kotli" target="_blank" rel="noopener" title="Котли | КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">котли</span></a><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Особено в Европа изгарянето на пелети в системи с воден топлообменник (водна риза) се използва успешно от дълги години. В тази статия ще обърнем внимание на най-важните според нас предимства и недостатъци на отоплението с пелети в сравнение с други твърди горива, както и ще изтъкнем особености, които трудно се откриват в мрежата.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В текста отдолу ще намерите информация относно:</span></p> <ol type="I"> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Видове пелети&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Предимства</span></li> <ol> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Автоматизиран процес на работа на съоръженията</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Спестяване на гориво чрез множество функции</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Комфорт и безопасност на самите системи</span></li> </ol> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Недостатъци&nbsp;</span></li> <ol> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Поддръжка и ремонт на котел или камина</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Зависимост от електричество</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Шум при работа</span></li> </ol> </ol> <h1><span style="font-weight: 400;">1. Видове </span><a href="https://krez.bg/category/peleti" target="_blank" rel="noopener" title="Пелети | КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">пелети</span></a></h1> <p><span style="font-weight: 400;">Какво всъщност са пелетите и кои характеристики водят до употребата им в подобни системи?</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">На снимката отдолу можете да видите най-компресираната форма на дървен материал - пелетите. Те имат значително по-високо енергийно отделяне от обикновените дърва за огрев, което позволява на отоплителните тела да произвеждат повече топлина с по-малко материал. Според това как са произведени, те могат да бъдат различни класове, които са показателни за техните свойства като твърдо гориво, но всички пелети имат някои общи черти.</span><span style="font-weight: 400;"><br /></span></p> <p class="text-aligncenter"><i><span style="font-weight: 400;">&ldquo;Какво ще означава това в прав текст?&rdquo;&nbsp;</span></i></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ето грубо &ldquo;изчисление&rdquo;, ако дори може да бъде наречено така. Преди да се съсредоточите в числата - напомняме, че всяко едно от тях силно варира според помещението, което ще бъде отоплявано. </span><span style="font-weight: 400;">Е, с помощта на 1 тон рециклирани дървени гранули можем да произведем енергия колкото при общо изгаряне на тон и половина дървесина, половин тон дизел или ~500 m&sup3; природен газ.</span></p> <p><img alt="снимка на пелети клас А1" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/peleti-15-kg-image_5f4f81ce22fe6_1280x1280.jpeg" width="923" height="729" class="aligncenter" /></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тези малки дървени цилиндрични зърна са предназначени за изгаряне в различни съоръжения - пелетни камини или котли например. Всъщност, преди да намерят това свое приложение, те са били отпадъчна дървесина от производството на мебели, например. Размерите на самите гранули варират според това в какви съоръжения ще бъдат изгаряни. За отоплението на големи обществени помещения се използват големи котли, в които горят по-едри пелети. Някои пелетни котли разполагат и с възможност за изгаряне на различни горива като например костилки, черупки от орехи и лешници или въглища до определен размер. </span><a href="https://krez.bg/product/peletna-kamina-plw11-za-70130-m2-56-x-56-x-88-cm" target="_blank" rel="noopener" title="Пелетната камина PLW11 | КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">Пелетната камина PLW11</span></a><span style="font-weight: 400;">, например, е проектирана да отоплява помещения от 70 до 130 m&sup2; и може да работи само с пелети с диаметър от 6 до 30 mm. От друга страна, </span><a href="https://krez.bg/category/kotli" target="_blank" rel="noopener" title="Пелетни котли | КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">пелетни котли</span></a><span style="font-weight: 400;"> като </span><a href="https://krez.bg/product/avtomatichen-peleten-kotel-32947-kw" target="_blank" rel="noopener" title="Автоматичен пелетен котел | КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">този</span></a><span style="font-weight: 400;"> могат да отопляват площ до 200 m&sup2; и имат възможност за работа и с други твърди горива.</span></p> <p><b><i>Важно:</i></b><span style="font-weight: 400;"> За своята отоплителна система използвайте горивото зададено от производителя на отоплителния уред, а ако това са пелети, съобразете класа им с изискванията на производителя. По-подробно сме описали защо в точка &ldquo;Поддръжка и ремонт&rdquo;.</span></p> <h1><span style="font-weight: 400;">2. Предимства на отоплението с </span><a href="https://krez.bg/category/peleti"><span style="font-weight: 400;">пелети</span></a></h1> <p><span style="font-weight: 400;">Нека се придържаме към точно този вид гориво и да разгледаме на първо място неговите предимства. Освен висок КПД, те са съпътствани и от много други позитиви, свързани с </span><a href="https://krez.bg/article/otoplenie-s-grija-kum-prirodata" target="_blank" rel="noopener" title="Отопление с грижа към природата | КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">екология</span></a><span style="font-weight: 400;">, </span><a href="https://krez.bg/blog/category/kak-da-spestim" target="_blank" rel="noopener" title="Как да спестим | КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">икономия на пари и време</span></a><span style="font-weight: 400;">, комфорт при отопление на едно-/дву- или многофамилни къщи и апартаменти от различна големина, както и безопасност и надеждност на уредите, в които горят. За да онагледим възможно най-ясно темата на статията често ще правим сравнения с определени модели пелетни отоплители, за да изтъкнем конкретните ползи, а не просто да нахвърляме няколко общи позитива. Когато цитираме, то нашите източници ще бъдат наръчници на производителя за конкретния модел.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Ползи от изгарянето на пелети:</span></h2> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">При производството им биват пресовани и разполагат с изключителна плътност. Изгарят бавно и са издръжливи на влага.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Изработват се от отпадъчна дървесина - без добавяне на химикали. Екологично чисти са.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">С помощта на камина или пелетен котел ще забравите за нацепване и изсушаване на дърва, защото пелетите нямат нужда от допълнителна обработка преди изгаряне. Те могат да бъдат изгаряни директно след доставка.&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Изгарят почти напълно и отделят минимално количество пепел и сажди.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Не изискват голямо пространство за съхранение, трябва само да бъдат съхранявани далеч от влага.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Освен в естеството на самото гориво, използвано за този вид отопление, предимствата се крият и в самите съоръжения. В следващите няколко абзаца разберете какво по-точно носят със себе си пелетните камини и котли, освен топлина и уют във Вашия дом.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Автоматизиран процес на работа</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">В зависимост от това какъв модел пелетна камина или котел решите да използвате, моделът може да разполага и със система за почти пълно автоматизиране на зареждане, изгаряне на дървения материал, почистване, както и </span><span style="font-weight: 400;">загасяне</span><span style="font-weight: 400;"> на огъня. Това от своя страна е несравнимо предимство пред отопление с дърва за огрев, тъй като те изискват не само подготовка, но и допълнителни усилия за поддържане на топлоотдаването в помещението. Някои модели отоплители позволяват както заводски, така и настройки според нуждите на потребителя, които пък позволяват </span><b>автономна работа</b><span style="font-weight: 400;"> за повече от 10 часа, като следващата намеса от страна на ползвателя е да изсипе горивото в бункера.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ето какво има да ни кажат от Prity относно как се постига автоматизирания процес на работа на </span><a href="https://krez.bg/product/peletna-kamina-plw18-za-120180-m2-56-x-55-x-965-cm" target="_blank" rel="noopener" title="Пелетна камина PLW18 | КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">Prity PLW18</span></a><span style="font-weight: 400;">:</span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;">&ldquo;</span><i><span style="font-weight: 400;">Пелетите от бункера, чрез дозиращо устройство състоящо се от мотор-редуктор и шнек, се изсипват през улей в горивна пота, изработена от температуроустойчива легирана стомана, където изгарят в количество по рецепта съответстваща на избраната мощност. Първоначално насипаните пелети след стартиране се затоплят и разпалват автоматично с горещ въздух от електрически реотан &ndash; запалка, който след отчитане на устойчив горивен процес се самоизключва. Вентилатор за димни газове засмуква необходимия въздух за качествен горивен процес през топлообменниците и отворите в потата. Количеството на реално преминаващия въздух се измерва перманентно чрез дебитомер. Електронен контролер, с помощта на система от сензори и софтуер сравнява измереното количество постъпващ въздух с предвиденото и го привежда в съответствие чрез управление оборотите на димния вентилатор. Софтуерът е специфично проектиран и настроен за всеки конкретен модел и режим на работа, с цел минимизиране броя на разпалванията и вредните емисии при максимално възможен коефициент на полезно действие за пълно изгаряне. Количеството топлина генерирано от уреда зависи от зададената степен на работа, като се стреми да поддържа постоянна температура на топлоносителя. Периодично се извършва продухване на горивната пота, както и окончателно при изгасване на уреда.</span></i><span style="font-weight: 400;">&rdquo; </span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;">- </span><a href="http://prity-bg.com/downloads/Manual_PLW11_PLW18_PLW25_PLW35_KPW24-BG-EN.pdf" target="_blank" rel="noopener" title="Инструкции за монтаж и експлоатация на пелетна камина | КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">Техническо описание инструкция за монтаж и експлоатация, www.prity-bg.com</span></a><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Също и:&nbsp;</span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;">&ldquo;</span><i><span style="font-weight: 400;">Работният режим на уреда е автоматичен с управление според зададената степен на модулация и желаната температура на топлоносителя. При желание от потребителското меню може да бъде зададен и контрол по стайна температура на въздуха от външен термостат, включен на мястото на вградения в уреда стаен сензор.</span></i><span style="font-weight: 400;">&rdquo; </span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;">- </span><a href="http://prity-bg.com/downloads/Manual_PLW11_PLW18_PLW25_PLW35_KPW24-BG-EN.pdf" target="_blank" rel="noopener" title="Инструкции за монтаж и експлоатация на пелетна камина | КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">Техническо описание инструкция за монтаж и експлоатация, www.prity-bg.com</span></a><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Повече относно работата и цялостна информация относно камината можете да разгледате в оригиналния </span><a href="http://prity-bg.com/downloads/Manual_PLW11_PLW18_PLW25_PLW35_KPW24-BG-EN.pdf" target="_blank" rel="noopener" title="Инструкции за монтаж и експлоатация на пелетна камина | КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">наръчник експлоатация и монтаж</span></a><span style="font-weight: 400;"> на Prity, откъдето ние цитирахме предходните ни няколко точки.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нека се върнем към автоматичното почистване. Как точно се случва това? Е, някои от модернизираните пелетни уреди за отопление са проектирани така, че самостоятелно да извършват до определена степен следните процеси:</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Почистване на камерата за сажди - това най-често е възможно благодарение на механизъм за завъртане на камерата за сажди, като по този начин тя сама освобождава изгореното гориво, изсипвайки го в контейнер непосредствено под нея. Колкото и напреднали да стават изобретенията в сферата на отоплението с твърди горива, в определен момент все пак се стига и до човешка намеса. Не се притеснявайте, пелетите представляват материал, който изгаря почти напълно и позволява на системата да се справи с остатъците от работния процес за доста дълъг период от време. При някои такива камини ще Ви се налага да изхвърляте този контейнер веднъж годишно.&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Отново благодарение на естеството на самото гориво и отоплителите, в които бива изгаряно, ще Ви се налага да почиствате комините значително по рядко. </span><a href="https://krez.bg/product/peletna-kamina-plw18-za-120180-m2-56-x-55-x-965-cm" target="_blank" rel="noopener" title="Пелетна камина PLW18 | КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">Тази пелетна камина</span></a><span style="font-weight: 400;"> например има дори и така наречения режим &ldquo;коминочистач&rdquo;, който допълнително подпомага комфорта на употреба.</span></li> </ul> <h2><span style="font-weight: 400;">Спестяване на гориво&nbsp;</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Едно от най-значителните предимства, което идва със сложността на пелетните отоплители, е че тяхната функционалност е много по-висока от тази на обикновените камини и котли. Поради следните аспекти на отоплението с точно този тип твърдо гориво, то се отличава като по-рентабилно в дългосрочен план в сравнение с конвенционалния дървен материал.&nbsp;</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Благодарение на понякога повече от един </span><b>датчика</b><span style="font-weight: 400;">, от които се следи температурата на помещението и на газовете в горивната камера, е възможна и автоматичната регулация на топлоотдаването, което от своя страна резултира в по-нисък разход на гориво.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Пелетите, както вече Ви споменахме в началото на текста, са сами по себе си изключително </span><b>калорично гориво</b><span style="font-weight: 400;">. Това в комбинация със системите за контрол на изгарянето води до много висок КПД на уреда. Още веднъж - С един тон от тях ще можете се отоплявате много по-дълго, отколкото с един тон дърва, което значи, че ще Ви е нужно и много по-малко място за съхранение. Тук е важно да отбележим, че по този начин се щади и околната среда, което представлява огромен позитив за всеки, който може да си позволи да прави екологични избори.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Функцията </span><b>седмичен програматор</b><span style="font-weight: 400;"> допълнително организира работата на отоплителните тела, за да може да бъдат максимално ефикасни за по-дълги периоди от време, без да се налага допълнителната им настройка.&nbsp;</span></li> </ul> <p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;">&ldquo;</span><i><span style="font-weight: 400;">Принудително изключване на уреда става с бутона за пуск/стоп от дисплея или автоматично по задание от седмичния програматор. В този режим, подаването на пелети се прекратява, дебита на въздух се увеличава, с цел пълното изгаряне на горивото в камерата.</span></i><span style="font-weight: 400;">&ldquo; </span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;">- </span><a href="http://prity-bg.com/downloads/Manual_PLW11_PLW18_PLW25_PLW35_KPW24-BG-EN.pdf" target="_blank" rel="noopener" title="Инструкции за монтаж и експлоатация на пелетна камина | КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">Техническо описание инструкция за монтаж и експлоатация, www.prity-bg.com</span></a><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><b><i>Важно</i></b><b>:</b><span style="font-weight: 400;"> Както ще прочетете в описанието на предлаганите от нас продукти, &ldquo;разходът на камината при определено топлоотделяне строго зависи от нейната експлоатация и енергийните загуби на помещенията, които тя отоплява. </span><span style="font-weight: 400;">За експертна консултация се свържете с нас на клиентския ни номер: 0700 800 30.</span><b>&rdquo; </b><span style="font-weight: 400;">Същото е валидно и за пелетните котли, както и за всяко друго отоплително тяло. Трябва да съобразим къде ще бъде поставено отоплителното съоражение и да си направим равносметка дали то ще бъде достатъчно ефикасно, или по-скоро не би се справило със затоплянето на въздуха в помещението.</span></p> <p><a href="https://krez.bg/product/peletna-kamina-plw18-za-120180-m2-56-x-55-x-965-cm" target="_blank" rel="noopener" title="Пелетна камина прити 18 kW"><img alt="пелетна камини прити PLW18 енергиен клас" src="https://cdncloudcart.com/11354/files/image/prity-blog.jpg" class="aligncenter" width="631" height="544" /></a></p> <p class="text-aligncenter"><em>(Цената на изображението е част от временна промоция!)</em></p> <p><span style="font-weight: 400;">В точка &ldquo;4.6 Използвани пелети&rdquo; на наръчника за експлоатация на </span><a href="https://krez.bg/product/peletna-kamina-plw18-za-120180-m2-56-x-55-x-965-cm" target="_blank" rel="noopener"><span style="font-weight: 400;">Prity PLW18</span></a><span style="font-weight: 400;"> пише:</span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;">&ldquo;</span><i><span style="font-weight: 400;">Горивото е дървесни пелети ‡6mm/30mm , калоричност 4,8-4,9 кВт.ч/кг, клас ЕN plus А1, съгласно EN14961:2011. От особена важност е качеството на пелетите. Независимо от наличието на сертификат, някои пелети проявяват различни недостатъци при изгаряне: правят повече пепел, шлака (сгурия) в пепелта, ниска ефективност и калоричност. При пелети с повече влага е възможно временно образуване на конденз в смукателната кутия.</span></i><span style="font-weight: 400;">&ldquo;</span><span style="font-weight: 400;"> </span></p> <p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;">- </span><a href="http://prity-bg.com/downloads/Manual_PLW11_PLW18_PLW25_PLW35_KPW24-BG-EN.pdf" target="_blank" rel="noopener"><span style="font-weight: 400;">Техническо описание инструкция за монтаж и експлоатация, www.prity-bg.com</span></a><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Безопасност</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Когато тематизираме конкретно предимствата на отоплението на пелети при всички случаи трябва да споменем и тяхната безопасност, причина за която е устройството на самите системи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Същите системи за автоматизация, които Ви споменахме малко по-нагоре в статията служат и за обезопасяването на отоплителната тяло. Чрез свеждане човешката намеса до минимум, механизмите сами осигуряват работа и почистване на уреда, което води до много по-нисък риск от възникване на пожар вследствие на човешка грешка.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">При инсталация според нормите и правилата за безопасност на отоплителната система и правилна употреба спрямо на наръчника за експлоатация на определения модел уред се гарантира стопроцентова сигурност на ползване.</span><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;"><br /></span><span style="font-weight: 400;">Що се отнася до пелетните камини с воден топлообменник (т. нар. водна риза) PLW11; PLW18; PLW25;PLW35; KPW11; KPW24; PLW18B; PLW25B; PLW35B дори системата да претърпи авария тя ще съобщи със звуков сигнал и съобщение на дигиталния екран, според което Вие ще можете да предприемете нужните мерки, описани в наръчника за експлоатация.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Повече относно </span><a href="https://prity-bg.com/2017/10/26/%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b8-%d0%b2%d0%b0%d1%88%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5/" target="_blank" rel="noopener" title="Безопасна работа с отоплителни системи | КРЕЗ"><span style="font-weight: 400;">безопасната работа на Вашата отоплителна система</span></a><span style="font-weight: 400;"> можете да прочете в </span><a href="https://prity-bg.com/2017/10/26/%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b8-%d0%b2%d0%b0%d1%88%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5/" target="_blank" rel="noopener"><span style="font-weight: 400;">тази статия</span></a><span style="font-weight: 400;">.&nbsp;</span></p> <h1><span style="font-weight: 400;">3. Недостатъци</span></h1> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки че дотук най-вероятно всичко Ви е звучало някак перфектно, този вид отопление има и своите недостатъци, които също заслужават Вашето внимание. Тях сме разделили на три основни точки, които ще обхванат негативите му във връзка с поддръжка, ремонт, зависимост от електричество и шум при работа. Както сами следва да разберете, те&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">въобще не изискват вземането на каквито и да било скъпи или сложни решения, а където е възможно ние самите сме споменали и как по-точно тези проблеми би могло да бъдат преодоляни.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Поддръжка и ремонт</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Като всеки друг механичен уред, този вид отоплители също изискват грижа, за да функционират по начина, по който са проектирани. В съпоставка с конвенционалните камини, тези, които използват дървени гранули, са значително по-сложни. Това дава отражение върху тяхната поддръжка и евентуални ремонти. Важи ли обаче неписаното правило, че колкото по-сложна е една машина, то толкова по-голям е шансът по нея да се появят проблеми? Това, всъщност, не е точно така, ако от потребителя се следват инструкциите за употреба, а производителят отговаря на обещанията за качество.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В общи линии, това което този вид отопление изисква, са честото почистване в няколко елементарни стъпки, а по-сериозното почистване и профилактика на машината се прави веднъж на отоплителен сезон/година. Повече относно почистването на пелетни камини можете да видите във видеата отдолу, които ни показват конкретно как се чисти пелетна камина Prity:</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Ежедневно почистване</span></h2> <p><iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/59VZbbP3fC8" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Почистване след края на отоплителния сезон</span></h2> <p><iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/C8r-xAJ6Nj4" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това са аспекти на поддръжката, които не трябва да пропускате или отлагате, защото по този начин бавно, но сигурно се придвижвате към следващата стъпка - ремонт, която не винаги е евтина, отново поради естеството на самото съоръжение. Въпреки това, пълното почистване се извършва по-рядко от при другите камини, дори при някои модели - веднъж годишно, а също така почистването на комините частично може да бъде извършвано при работа на самия пелетен уред в т. нар. режим &ldquo;коминочистач&rdquo;.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Зависимост от електричество&nbsp;</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Пелетните отоплители, за разлика от своите по-просто устроени колеги, са зависими и от електричество, което ги прави неподходящи за райони с непостоянно електрическо захранване. Това на пръв поглед звучи ограничаващо, що се отнася до това къде бихте могли да направите съответната инсталация, но за определени пелетни тела е възможно да бъдат снабдени с допълнителен генератор, който да захрани нуждата от ток за правилното функциониране на отоплителя, когато това се наложи, като този генератор бива закупен допълнително.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Шум</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Колкото и удобство да предоставят със себе си пелетните системи, то тази тяхна особеност, която си противоречи с комфорт, е постоянния механичен шум, който те издават по време на работа. Тук обаче пелетните котли са с предимство, защото могат да бъдат поставяни в по-отдалечени, дори специални за тази цел пространства, откъдето шумът няма да достигне Вашите уши, а ще се наслаждавате единствено на постоянната, избрана по Ваше усмотрение, температура на дома.</span></p>

, , , , , , , , , , , , , ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“. Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки